Exclusief advies en inzichten Voor racket experts

NL chevron bas

PARTNERSHIP 03.07.2018

Van gravel naar gras, de kunst van de overgang.

Na de grote rally’s en de schuifpartijen op gravel, moeten de kampioenen van het circuit heel snel overgaan naar gras. Een verandering van oppervlak die noodzakelijkerwijs enkele aanpassingen in het materiaal en de aanpak van het spel met zich meebrengt.

Het seizoen op het gras, sinds een jaar met een week verlengd, blijft een bijzonder moment. Met als hoogtepunt het grastournooi; Wimbledon. Wimbledon is het enige Grand Slam toernooi dat in een privé club wordt gehouden. Dat maakt bijvoorbeeld dat de officiële bespanner geen mondiale toeleverancier is. Anderzijds is Babolat de officiële toeleverancier van het evenement met een heel volledig assortiment van rackets tot schoenen, tassen, kleding en accessoires. Benoit Paire speelt het toernooi met de Propulse Fury Wimbledon, voor de gelegenheid in de kleuren van de All England Club.
En alle ballenrapers zullen Babolat-schoenen dragen. Ze zullen allemaal de beroemde witte zool met 3 mm spikes voor gras dragen.

Babolat, officiële toeleverancier van Wimbledon

Spikes van maximaal 3mm diameter. Daarop en op de dresscode doet de toerleiding geen concessies. Het doel is natuurlijk om de terreinen te beschermen zodat ze de volledige twee weken in orde blijven, maar ook om echte veiligheid voor de spelers te garanderen. Want zonder deze spikes is er geen vastheid aan de grond, en dat geeft mogelijk een spektakel dat niet per se kwalitatief is. Want zoals we weten zijn er op gras vooral kortere uitwisselingen dan op gravel of cement, een groter gebruik van de slice en directere tactieken, en hoge ballen.

De beroemde schoenen met 3-spikes

Het is ook omdat Babolat de officiële toeleverancier van Wimbledon is, dat we de Oostenrijkse Dominic Thiem, een recente finalist in Parijs, zullen zien met een Pure Strike. Hij zal zijn gebruikelijke oranje inruilen voor het Londense groen.
Zijn coach Gunter Bresnik onthult ons overigens een klein geheim over zijn speler als hij op gras speelt: “Op de grasvelden is de rebound lager, ook de uitwisselingen zijn korter. Om efficiënter te zijn met dit soort spel, is het zinvol om je racket een beetje te verlichten en de snaarspanning aan te passen. Deze aanpassingen moeten dagelijks worden uitgevoerd, omdat de omstandigheden op de grasvelden zeer snel veranderen”. Een analyse afgerond door Lucien Noguès, bespanner voor competities bij Babolat: Natuurlijk kunnen er veranderingen zijn, maar uiteindelijk hangen die meer af van het weer dan van het oppervlak zelf. Gras genereert inderdaad alleen een zwakkere rebound, evenals de vochtigheidsgraad en de temperatuur. Als het heeft geregend, weten we dat de rebound lager zal zijn vanwege de lagere luchttemperatuur en dat de bal zwaarder zal zijn. Zo kunnen spelers hun spanning verlagen zodat het trampoline-effect meer geaccentueerd wordt, en ze dus meer snelheid hebben.
Deze techniek werkt ook om de slice zo goed mogelijk te gebruiken, en paradoxaal genoeg veranderen spelers hun maat niet wanneer dit een oplossing zou kunnen zijn: “Het komt zelden voor dat een speler de diameter van zijn snaren verandert om op gras over te gaan. Aan de andere kant gebeurt het ook steeds vaker dat de grote lifters die het hele seizoen door een 100% polyester snaar gebruiken, naar hybride overgaan”, merkt Lucien Noguès op.

Wimbledon en Babolat is een waar liefdesverhaal, want het Franse merk heeft al meer dan 100 titels enkelspel op het Londense gras gewonnen!

Meer artikelen