Exclusief advies en inzichten Voor racket experts

NL chevron bas

RACKETS 08.03.2017

De nieuwe Pure Strike; in het teken van de aanval

De ontwikkeling van een tennisracket omvat een fase waarin de tests een doorslaggevende plaats innemen. Voor de nieuwe Pure Strike is Babolat nog verder gegaan om perfect aan te sluiten bij de wensen van de spelers. Een uitgebreid wereldwijd netwerk van ambassadeurs van het merk is bij het project betrokken voor een in de tenniswereld unieke samenwerking.

«Toen ik het prototype van de racket ontving was ik echt verrast. Ik had het gevoel deel te nemen aan een project, mee te kunnen werken aan de ontwikkeling van een nieuw product.» David Jobbert, ambassadeur voor Babolat in Frankrijk, geeft in enkele woorden weer wat alle testers hebben ervaren bij het ontdekken van de #ProjectOne7, het prototype dat is uitgegroeid tot de nieuwe Pure Strike.

Dezelfde indruk aan de andere kant van de Atlantische Oceaan: «Het was voor mij een eer om te behoren tot de weinige personen die de #ProjectOne7 hebben kunnen testen. Iedere keer als ik met dit racket speelde, keken de spelers op de andere banen naar mij en kwamen ze vragen wat dit voor racket was en of ze hem mochten proberen. De Pure Strike is sterk voor iedere slag, dat wil zeggen dat ik op dit racket kan vertrouwen om op alle slagen precies te reageren», zegt Carlos Juarez (New York, Verenigde Staten).

Voor een goed begrip van de context moeten we terug naar de startfase van het project.
In het begin was er een constatering. Dit betrof de originele Pure Strike, de in 2014 geïntroduceerde eerste versie. «Het was een veeleisend frame, zeer technisch en erg gericht op de experts», legt de global product manager François Xavier Quesse uit. «Om ons op meer spelers te richten, moesten we dit frame verder ontwikkelen.»
Om dit te realiseren heeft Babolat besloten om een samenwerkingsproject te starten. In eerste instantie hebben we een prototype laten testen volgens ons protocol, door meer dan honderd deskundige tennissers (competitiespelers, coaches en spelers op nationaal niveau). De testgroep is gekozen op grond van criteria die aansluiten bij de voordelen van de racket; dus aanvallers, offensieve spelers die naar voren zijn gericht. Zij die droge slagen willen, met de mogelijkheid om in drie slagen een punt te maken, spelers die snelheid leveren door veel kracht in het bovenlichaam en die zeer mobiel zijn om de bal vroeg te pakken.

Na de analyse van de feedback van deze spelers, is de tweede fase van het project gestart. De test is verruimd naar 300 nieuwe spelers over de hele wereld.

Ditmaal was het prototype van de toekomstige Pure Strike niet zwart maar wit. Deze kleur was gekozen om de spelers niet te beïnvloeden en onderscheid te maken met de gebruikelijke zwarte prototypes. Zijn codenaam was: #ProjectOne7.

De bijdragen van de testers van de Pure Strike en de kwaliteit
van hun feedback hebben veel nuttige informatie opgeleverd.
François-Xavier Quesse. Global Product Manager

Aan de «happy few» die dit unieke model hebben ontvangen, is gevraagd om hun indrukken te delen op social media. De #ProjectOne7 heeft snel furore gemaakt op Twitter, Facebook en Instagram dankzij duizenden posts van over de gehele wereld. In hun video’s en berichten hebben deze ambassadeurs zo objectief mogelijk hun indrukken gedeeld. Hierdoor kon Babolat zijn laatste keuzes valideren voor de introductie van de nieuwe Pure Strike. «De bijdragen van de testers en de kwaliteit van hun feedback hebben veel nuttige informatie opgeleverd. De doeltreffendheid en juistheid van hun opmerkingen was een waar pluspunt om de speelbaarheid en het ontwerp van de racket te valideren», verklaart François-Xavier Quesse.

Ik heb met veel plezier daadwerkelijk meegewerkt aan het ontwerp
van de nieuwe Pure Strike. Dominic Thiem

Ook Dominic Thiem heeft aan de ontwikkeling bijgedragen. De Oostenrijkse tennisser heeft in april in Monte Carlo, op het toernooi dat het ware gravelseizoen inluidt, gespeeld met de #ProjectOne7. «Ik heb met veel plezier daadwerkelijk meegewerkt aan het ontwerp van de nieuwe Pure Strike. Het is belangrijk om ervaringen uit te wisselen met de teams van Babolat en mijn indrukken te geven voor de evolutie van dit racket, waarmee ik, sinds ik in het circuit zit, de treden van de wereldranglijst heb beklommen.”

En met een flinke vooruitgang, want met de #ProjectOne7 heeft Dominic Thiem op Roland-Garros de halve finales bereikt, zijn beste resultaat in een grandslamtoernooi. «Dominic was sterk betrokken bij het project, evenals de andere teamleden. Ze waren allemaal erg gemotiveerd om aan deze grote test mee te werken en ze hebben ook het mysterie dat de #ProjectOne7 omhulde meegespeeld», licht de sportsmarketing manager Jean-Christophe Verborg toe.

#ProjectOne7 werd al snel een realiteit want het doel was om één model van het gamma tijdens de voorpremière te onthullen in september. Dankzij alle feedback is de nieuwe Pure Strike gelanceerd met ware voordelen voor de spelers, door innovaties zoals de FSI Power technologie, die de bespanning optimaliseert met meer ruimte tussen de snaren om meer snelheid te genereren.
en is bovendien duidelijk toleranter dan de voorganger. Dit resultaat is bereikt dankzij de Hybrid Frame Technology voor een variabele dikte van de diameter zowel in het hart als de top van de racket.

Nadat de technische elementen waren bepaald, moest het nieuwe design van de Pure Strike worden gekozen, temeer omdat het witte prototype unaniem door de testers als mooi werd beschouwd. «De eerste Pure Strike was erg veeleisend, maar zijn look in zwart en rood had alom opzien gebaard, dus wilden we in deze geest doorgaan», legt François Xavier Quesse uit. «Zodra de testers het prototype #ProjectOne7 hadden ontvangen, waren de reacties op zijn look unaniem. Fraai, origineel, stijlvol; de ontvangst ging gepaard met alle complimenten. Er is een ware buzz ontstaan, die verder is versterkt toen Dominic Thiem in Monte-Carlo op de baan is verschenen», voegt Jean-Christophe Verborg toe.

Al deze reacties bevestigden het idee dat dit dna, het symbool van durf en vakmanschap, moest worden behouden. «De look van een racket draagt ook bij aan een goed gevoel als je hem ter hand neemt. De witte kleur, met dit oranje accent, sprak me meteen aan… Het is anders; het pure design sluit goed aan bij de voordelen die dit racket mij biedt», verklaart Dominic Thiem, die in 2016 een opmerkelijk seizoen heeft gerealiseerd, bekroond met een klassering voor de Masters in Londen.

In het veeleisende en strategische industriële proces voor de ontwikkeling van een nieuw model, vooral voor dit type hybride frame, was het merk Babolat meer dan innoverend. Dankzij de bijdragen van een team van professionele tennissers en een netwerk van ambassadeurs, is Babolat uitgegaan van de praktijk om vervolgens terug te keren naar de research- en development teams. Dit dialoog en technische uitwisseling, heeft geleid tot een ware evolutie voor de speelbaarheid en heeft een Pure Strike opgeleverd die perfect is afgestemd op de doelgroep: aanvallende spelers die hun spel willen opleggen en de bal exact willen plaatsen waar en wanneer ze willen. Een krachtig en precies racket dat eenvoudig en snel kan worden beheerst.

Het eerste model, de 16/19 met een bespanning van 630 cm², is in september in de handel gebracht. Sinds januari is nu het hele gamma beschikbaar en het is al duidelijk dat de Pure Strike zijn publiek heeft gevonden. «In de voorpremière was de voorraad vrijwel meteen op. Deze evaluatie en aanpassing herinneren ons aan de geschiedenis van de Aero. Na de allereerste versie, hebben we alles opnieuw bekeken, met behoud van de filosofie van het frame en het type speler dat we wilden bereiken. We hebben ook veel samengewerkt met Rafael Nadal om nieuwe oplossingen te vinden. Het resultaat is bekend; de Aero is een van de meest verkochte rackets in de tennisgeschiedenis. Rafael Nadal heeft met dit racket een ongelooflijke reeks overwinningen behaald. Uiteraard wensen we de Pure Strike graag dezelfde toekomst. We hopen dat hij onze kampioenen in staat stelt om uitmuntende resultaten te behalen, zowel voor Dominic Thiem als voor Thanasi Kokkinakis. En ook dat dit racket het wapen wordt voor de clubtennissers die uit zijn op resultaat en vooruit willen met een spel gericht op kracht en precisie», besluit François-Xavier Quesse.

share_it
Meer artikelen