Exclusief advies en inzichten Voor racket experts

NL chevron bas

PARTNERSHIP 08.06.2018

Bij de officiële racket- en besnaringsafdeling is de spanning op zijn hoogtepunt

Babolat levert al acht jaar racket- en bespanningsservice op Roland-Garros. Gedurende drie weken bereiden meer dan 17 bespanners continu de rackets van de spelers voor, soms onder intense druk. Meer uitleg hierover.

Het is een echt ballet bij de officiële racket- en bespanafdeling van het Franse merk, binnen de RG Tennis Club. Net als in een bijenkorf voert iedereen zijn opdracht uit met een chirurgische precisie waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten. Zodra de het racket wordt binnengebracht bij het onthaal, is het een kwestie van het verzamelen van de juiste informatie die door de speler is doorgegeven, of veelal door de coach of een vertrouweling van de speler: “Voor Rafael Nadal is het vaak Carlos Moya die komt. Eigenlijk is het afhankelijk van het geval. Deze steun is echter van cruciaal belang. Het gaat erom de juiste informatie te krijgen over spanning en besnaring”, aldus Eric Ferrazzi, verantwoordelijk van de racket- en besnaringsafdeling.

Voor meer efficiëntie is alles geautomatiseerd. We zijn dus ver verwijderd van het notitieboekje en potlood van de jaren tachtig. Zodra het racket is toevertrouwd, kan het ballet beginnen. Bij Roland-Garros is er een essentiële fase vóór de installatie, waar de besnaarder zijn traditionele tang inruilt voor het persluchtapparaat: “Een slecht geplaatste gravelkorrel kan ervoor zorgen dat het touw breekt tijdens de installatie, we zijn dus verplicht om het racket te reinigen. We blazen lucht in de sluitingen. We vegen ze af. We poetsen alles als het ware.” En daarna komt het moment waarop de sprookjesachtige vingers van professionele besnaarders ingrijpen in een continue beweging.

Bij Roland-Garros is het absoluut noodzakelijk om de rackets te reinigen vóór het installeren. Een ongelukkig aanwezig gravelkorreltje, leidt tot breken tijdens de besnaring.

Deze snaarexperts zijn vooral echt gepassioneerd en bereid om ‘s avonds laat te blijven om aan de eisen van de kampioenen te voldoen: “Sommige spelers laten hun racket altijd door dezelfde persoon besnaren. Voor Rafael Nadal is dat dit jaar Josh Newton, een Amerikaan. Iedereen beseft maar al te goed dat een niet gerespecteerde bespanning het verloop van een wedstrijd kan veranderen. Ons doel is om zo precies mogelijk te zijn. Wanneer het om een gewoon verzoek gaat en afhankelijk van de algemene verzoekentoestroom, duurt het aanbrengen ongeveer 20 tot 25 minuten. Het is niet de bedoeling om snel te handelen als er geen noodsituatie is,” zegt Eric Ferrazzi. Anderzijds krijgt deze relatieve rust een andere wending wanneer een speler een “”on court””-verzoek doet. “Dat zijn echt de momenten dat er de meeste spanning heerst. Elke seconde telt. Het doel is om een racket in 10/12 minuten te besnaren. Ongeveer twintig minuten als we ook de superrace van het veld naar het besnaringscentrum en terug meerekenen: “Je moet inderdaad ook goede benen hebben,”” legt Eric Ferrazzi met een vleugje humor uit.

De algemene indruk als we kijken naar deze bijenkorf is ernst, maar ook plezier: “Mijn team bestaat uit echte experts-fans, waarvan sommigen tot 21 jaar ervaring hebben bij Roland-Garros. Zelfs als we hard werken, slagen we er toch in om, op onze eigen manier, het toernooi te volgen “” Vorig jaar gingen er meer dan 5000 rackets door de handen van zijn team voor 58 km snaar en een gemiddelde spanning van 23,5 kg.

Bij Roland-Garros is het absoluut noodzakelijk om de rackets te reinigen vóór het installeren. Een ongelukkig aanwezig gravelkorreltje, leidt tot breken tijdens de besnaring.

En om spelers een nog betere service aan te bieden, heeft het Franse merk besloten te innoveren door alle spelers van het toernooi haar maatwerkservice voor rackets aan te bieden. In het team zijn dan ook twee personen aanwezig om het racket voor te bereiden, waardoor ze qua gewicht en evenwicht identiek zijn: “Onze maatwerkservice werkt het hele jaar door voor onze contractspelers, en het leek ons logisch om deze service tijdens het toernooi aan iedereen aan te bieden”. Logisch en gewaardeerd.

De racket- en besnaringsservice is open van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, en leeft dus op mee op het heftige ritme dat de activiteit typeert. En ook al vormen tien nationaliteiten het team, ze spreken allemaal dezelfde taal: die van de snaren, de knopen en de beroemde mallen om de logo’s van de merken te realiseren: “Sinds het begin van onze samenwerking met Roland-Garros is onze uitdaging eenvoudig: spelers een racket- en besnaringsservice bieden die de referentie is voor alle Grand Slam services”.

Meer artikelen