Exclusief advies en inzichten Voor racket experts

NL chevron bas

RACKETS 28.06.2017

Pure Aero: Het ultieme wapen van Rafael Nadal

Gedurende de nalatenschap van Rafael Nadal en met al zijn overwinningen is er altijd één ding hetzelfde geweest, zijn racket: de Babolat Pure Aero (ex AeroPro Drive), die in 2004 door en voor hem werd ontwikkeld. De saga van een ultiem wapen dat uiteraard in de loop van de afgelopen grandioze Decima enigszins is geëvolueerd.

Het is niet algemeen geweten, maar vorig jaar gebeurde er iets buitengewoons in het leven van Rafael Nadal: de Spanjaard wilde in alle kracht winnen, en voegde daarom 2 g extra toe aan zijn Babolat. Het is misschien maar een detail voor u, maar 2 gram in het bloed dat door zijn aderen vloeit sinds het begin van zijn overwinningen in Roland-Garros, is enorm. Rafa heeft een hekel aan verandering. Hij speelt al sinds zijn jonge jeugdjaren met Babolat, aangemoedigd door zijn landgenoot – en voortaan coach – Carlos Moya, de eerste speler ooit die een grand slam won met een Babolat, namelijk in 1998 op Roland-Garros.

Helemaal in het begin speelde Nadal met de Soft Drive, daarna tijdens zijn eerste stappen op het veld met een Pure Drive. “En zodra we doorhadden in welke mate hij sterk zou worden, besloten we om een nieuwe volledig aan zijn spel aangepaste racket te ontwikkelen, dit wil zeggen een racket die kracht en uitwerking benadrukt”, verklaart Eric Babolat, directeur van het gelijknamige bedrijf.

Zo ontstond de Babolat AeroPro Drive (voortaan Pure Aero), een racket die zich van de andere onderscheidt dankzij, onder meer, zijn beroemde aerodynamische gedeelte (vandaar zijn naam). Het racket werd ontworpen met de technische medewerking van Nadal die er in 2004 mee begon te spelen. “Het is sindsdien nog altijd min of meer dezelfde racket, hoewel hij toch wel evolueerde met de technologische innovaties van Babolat. Ook het kader is enigszins aangepast”, aldus de kampioen.

De aanpassingen zijn dus toevoegingen, twee keer, van een beetje lood aan de kop van de racket om het “hamer” effect ervan te versterken en dus kracht bij te geven. De eerste aanpassing gebeurde in 2012. Rafa had destijds een moeilijk seizoen achter de rug, met een aantal nederlagen tegen Novak Djokovic. Om het bloeden te stoppen, besloot hij dat hij de bal absoluut wat meer kracht moest geven. Daarom voegde hij er 3 gram bij. Datzelfde jaar werd nog eens 2 extra gram toegevoegd op dezelfde plek, helemaal bovenaan het kader.

Dit is het werk van een van de twee racketvoorbereiders die bij Babolat in loondienst werken, Guillaume Cambon, die zich meer in het bijzonder bezighoudt met het werkinstrument van Rafa. “En eerlijk gezegd, hij is niet degene die me het meeste werk bezorgt, legt de laatstgenoemde uit. Buiten deze loodbanden bovenaan het kader, is er vrijwel niets veranderd aan zijn racket. Rafa is trouwens geen grootverbruiker van rackets: hij gebruikt er maximum dertig per jaar.” We moeten opmerken dat Rafael Nadal misschien wel de enige speler ter wereld is die er prat op kan gaan dat hij NOOIT in zijn leven (vrijwillig) een tennisracket heeft stukgemaakt!
“We leveren Rafa gemiddeld 4 keer per jaar 6-8 rackets”, verklaart Jean-Christophe Verborg, concurrentiedirecteur bij Babolat, en een van de dichtste vertrouwelingen van de kampioen. In tegenstelling tot wat we zouden kunnen den-ken, komen de grand slams over het algemeen op het einde van de piste. Een beetje zoals bij een auto na zijn inrijfase, bereikt de racket op dat ogenblik het hoogtepunt van zijn potentieel. “Vooral voor Rafa, die vanwege zijn vrij speciale manier van vasthouden van de racket in zijn handpalm, zelf de vorm van zijn handvat “bewerkt” totdat die perfect is aangepast aan zijn hand”, voegt Jean-Christophe eraan toe.

Wat betreft het handvat willen we er graag aan toevoegen dat Rafa gripmaat 2 gebruikt, wat redelijk klein is voor een man, zeker van zijn kaliber. Hij voegt hier een overgrip aan toe, met een ceremonie waar hij een zeker belang aan hecht. “Het aanbrengen van de overgrip is het enige wat ik echt zelf wil doen, misschien is het wel bijgeloof”, glimlacht Rafa, die trouwens een blind vertrouwen heeft in het personeel van zijn toeleverancier.

Een andere belangrijk punt: hij speelt met de connected-versie van de Pure Aero, die is uitgerust met microsensoren waarmee tal van gegevens kunnen worden verzameld (aantal slagen, impactzone, kracht, effect, enz.) die vervolgens heel nuttig kunnen zijn voor de Nadal-clan voor debriefings. De verbluffende Decima vol overwinningen zou al niet snel vergeten worden, maar op deze manier zijn ze vereeuwigd: elke slag van deze Roland-Garros 2017 zit in het doosje …

Het DECIMA WAPEN…

Rafael Nadal speelt met de Babolat Pure Aero Play (connected-versie), dezelfde als degene die in de winkel te koop is. Maar zoals alle profs gebruikt hij een gepersonaliseerde versie volgens zijn wensen, in het bijzonder wat betreft het gewicht, het evenwicht.

Het winnende racket

Focus op de 5 andere rackets waarmee Rafael Nadal zijn 10 titels op Roland-Garros heeft gewonnen. Met een verrassing …

Een racket dat speciaal ontworpen is om zich te kunnen aanpassen aan het spel en aan de bewegingen van de Spanjaard. De penetratie in de lucht wordt vergemakkelijkt door een aerodynamisme in de richting van het spel, wat de geweldige lift van Rafa ten goede komt. Met dit innoverende racket wint Rafael Nadal zijn twee eerste titels op Roland-Garros, in 2005, op amper 19-jarige leeftijd, en daarna in 2006. De dag na zijn eerste overwinning in Parijs, belt hij de medewerkers van Babolat om hen te bedanken, trouw als hij is aan zijn imago van gentleman.

Een identiek racket als de vorige, maar met een meer naar het geel neigende cosmetica. Dit racket wordt geassocieerd met de overwinningen van de Mallorcaan op Roland-Garros in 2007 en 2008, maar ook op Wimbledon in 2008 na een memorabele match die hij van Roger Federer won. Voor het eerst wordt Rafael Nadal de nummer 1 van de wereld!
In 2009 laat hij zich ook gelden op de Australian Open.

In 2009 test Rafael Nadal bij Babolat in Lyon de nieuwe besnaring RPM Blast (zwarte achthoekige monofilament), die hij het daaropvolgende jaar ook gebruikt. Deze beantwoordt perfect aan zijn spel, de combinatie van effect en verbetenheid. Tweede dubbel Roland-Garros-Wimbledon dat jaar voor de Mallorcaan, die opnieuw de wereldwijde nummer 1 is. Hij vult ook zijn collectie grand slam in de US Open aan. Ook op Roland-Garros in 2011 en 2012 laat hij zich, met dit racket, opmerken.

Na de aanpassingen die in samenspraak met Babolat zijn uitgevoerd in de winter van 2011, voegt Rafael Nadal 3 gram toe aan de kop van zijn racket. Het door zijn oom Toni beoogd doel: lengte krijgen in de slagenwisseling en de service, maar ook vertrouwen in zijn spel. Dit doel is bereikt want de Spanjaard maakt in 2013 een achtste keer indruk op Roland-Garros en haalt in 2013 zijn dertiende grandslamtitel op de US Open.

Première tussen een merk en een kampioen. Rafael Nadal verandert in de loop van het seizoen zijn cosmetica om het partnerschap tussen Roland-Garros en Babolat te promoten. Rafa en Roland-Garros, een evidente samenwerking, afgewerkt met een negende historische overwinning van de Mallorcaan in Porte d’Auteuil.

Pure Aero Decima

De ultieme vereniging tussen een gigantische kampioen, zijn racket en zijn voorkeurstoernooi … Dat is het geschenk van Eric Babolat, directeur van het bedrijf, aan zijn kampioen om deze ongelooflijke Decima te vieren. Geel en oranje zijn symbool voor de AeroPro Drive van Rafa en de Parijse rode klei waar Rafa voor de tiende keer wint. 10 overwinningen die op het kader van deze verzamelracket geschreven staat.

share it !
Meer artikelen