Exclusief advies en inzichten Voor racket experts

NL chevron bas

SHOES 16.05.2017

Jet, een echte technologische doorbraak in snelheid

De in 2016 geboren Jet heeft een upgrade ondergaan om de prestaties van deze unieke schoen in zijn categorie verder te verbeteren.

In het moderne tennis is snelheid een belangrijk criterium. Snelheid en anticiperen, dat betekent tijd winnen en dus de tegenstander minder tijd geven. Een voorsprong in snelheid maakt het mogelijk om het spel te dicteren en het ritme op te leggen.

Er zijn tegenwoordig twee typen spelers; de spelers die een stabiele schoen willen met een maximale steun en de spelers die op zoek zijn naar bewegelijkheid en explosiviteit. De Jet is ontworpen voor de tweede categorie, terwijl de Propulse is bestemd voor de eerste categorie. Met de Jet heeft Babolat de ambitie om de grenzen te verleggen door nooit eerder gebruikte hightech componenten te integreren.

Hierbij heeft Babolat opnieuw samengewerkt met marktleiders op hun terrein om een optimale knowhow te verenigen. Aan de start verscheen dus uiteraard het merk Michelin, waarmee Babolat zijn schoenenavontuur meer dan 10 jaar geleden is begonnen. Voor de constructie van de Jet werd echter ook een nieuwkomer verwelkomt: Chamatex. Deze Franse specialist in ultra-technisch textiel, die bijvoorbeeld kleding ontwikkelt en fabriceert voor autocoureurs, was meteen enthousiast voor het project van de Jet. De research is gericht op de drie hoofdpunten van een hightech schoen: dynamiek, steun en reactiviteit.

De uitdaging was echter groot want een dergelijke revolutie was nooit eerder gerealiseerd. Intensief innoveren, creëren en valideren was onmisbaar. Zo werd na talrijke proefnemingen de Matryx® technologie geboren; een multifunctioneel composiettextiel uit één stuk, bestaande uit zeer sterke vezels van Kevlar® en polyamide. Deze exclusieve gepatenteerde technologie geeft de schoen exact afgestemde functies voor elke zone van de voet, om een optimale bewegingsvrijheid te leveren met een minimaal materiaalgebruik. «Met zijn gewicht van 315 gram in de maat 8,5 UK, behoort de Jet tot de lichtste schoenen in zijn categorie, met behoud van de noodzakelijke steun voor de veeleisende tennisbewegingen. Met dit unieke weefsel konden we zones creëren met meer of minder dichte vezels. Zo kunnen we de duurzaamheid garanderen voor zones met veel wrijving, met name bij zijwaartse bewegingen en glijden, maar ook meer ademende zones bieden, bijvoorbeeld aan de voorzijde.» verklaart Mateo Castro, footwear development engineer.

Na het eerste jaar van de Jet in 2016 konden enkele eigenschappen nog verder worden verbeterd dankzij de feedback van topspelers en is besloten het streven naar prestatieverbetering voort te zetten: «De Jet 2017 is nog reactiever dan de Jet 2016. Om deze uitdaging waar te maken, hebben we met onze partner Michelin de zoolstructuur herzien door de dikte van de noppen te verminderen zonder het rendement, de dynamiek en de duurzaamheid aan te tasten,» voegt Mateo Castro toe, «ik was meteen onder de indruk en werd tijdens de tests niet teleurgesteld. De Jet geeft mij alles wat ik wil voor een tennisschoen. Comfort maar ook een lichtgewicht sensatie; essentieel voor het resultaat van mijn spel. De spelers praten vaak over hun racket en hun snaren, maar zelden over hun schoenen. Toch zijn deze net zo belangrijk. Ik heb ook voor de Jet gekozen omdat Babolat mij verzekerde dat deze schoen perfect is afgestemd op mijn spel, mijn morfologie en mijn bewegingen,» aldus Federico Delbonis, de populaire Argentijnse speler na zijn overwinning met de Jet op Ivo Karlovic, waarmee hij in december in Kroatië de Davis Cup finale won. «Die schoenen hebben mij geluk gebracht,» voegt Federico met een grote grijns toe.

De Jet is duidelijk anders dan anderen. Deze schoen is een ware mijlpaal en bevestigt dat Babolat de beste partners kan verenigen voor ambitieuze technische projecten, om de synergie van hun vakmanschap te benutten en vooruitstrevende producten te bieden.

Babolat schrijft dus een nieuwe bladzijde van de innovatie, trouw aan zijn ambitie om de grenzen en gewoonten te doorbreken, met als doel een constante verbetering van de prestaties en sensaties van de spelers. Uiteraard is de Jet ook geschikt voor elk type tennisbaan en het damesmodel completeert de reeks met twee modieuze kleuren. «Na de geslaagde introductie in 2016, komen we nu in de consolidatiefase en gaan we de spelers veroveren die de Jet nog niet hebben durven proberen. Een racket geeft een duidelijke sensatie als je hem in de hand neemt en bij elke slag, maar de schoen blijft meer gevoelsmatig en de Jet geeft wat dit betreft beslist een unieke en ongeëvenaarde ervaring.» Klaar voor de start?

share_it
Meer artikelen